Začínáme se zmrzlinou
Chtěli byste začít točit zmrzlinu a nevíte jak? Máme pro Vás do začátku pár základních rad, které Vám pomohou, jak se lépe orientovat a co nejsnáze začít.
Z legislativního hlediska je vyžadováno:
- žinostenské oprávnění - řemeslná živnost v oboru pekař - cukrář, nebo v oboru hostinská činnost
(Doporučujeme se vždy informovat se na příslušném Živnostenském úřadě, kde Vám rádi poradí a poskytnou potřebné informace.)
- k nově zřízenému provozu by se měl vyjádřit Stavební úřad a HZS.
Z hygienického hlediska je vyžadováno:
- při zřízení nového provozu platí nutnost oznámení příslušné Hygienické stanici, pokud již provoz máte, stačí oznámit jen rozšíření tohoto provozu,
- provozovna musí mít řádně a důkladně zpracované HACCP, provozní a sanitační řád.
(Vždy je lepší se obrátit přímo na dotčetné instituce, které Vám všechny potřebné požadavky sdělí.)
Vybudování stánku:
stánek by minimálně měl obsahovat a splňovat následující parametry
- tekoucí pitná voda
- elektřina – 230 V
- dřez
- pracovní plocha – stačí pracovní deska jako v menší kuchyňce
- stěny omyvatelné vodou stačí omyvatelná barva, která splňuje požadavky na styk s potravinami
- prostor pro skladování zboží
- malá lednice
- stánek musí splňovat nařízení EP 852/2004 o hygieně potravin
(Požadavky na stánek se mohou lišit dle konkrétní hygienické stanice, doporučujeme raději konzultovat předem)
Finanční rozpočet:
Pokud budete mít zájem vypracujeme vám rozpočet včetně návratnosti investice a spočítáme kalkulaci jedné porce. Kontaktujte nás na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na čísle +420 603 486 572.